De Vrucht van de Geest

“De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.” (Galaten 5:22)

Het lijkt alsof de tekst fout is. Paulus somt negen deugden op, maar slechts één vrucht. Vrucht in het enkelvoud betekent het hart. Niet het Adamische, stenige (harde) en opstandige hart, maar het nieuwe hart van vlees, getransplanteerd door de Heilige Geest.

Dit vers zou als volgt gelezen kunnen worden: Maar het hart van de Geest is: liefde, blijdschap… Dan zal Ik u een nieuw hart geven en een nieuwe geest in uw binnenste geven. Ik zal het hart van steen uit uw lichaam wegnemen en u een hart van vlees geven. Ezechiël 36:26

Zij die uit de Geest zijn geboren hebben de plicht om nieuw hart en nieuwe geest te hebben. Nieuwe geest betekent nieuwe gedachte, de Goddelijke gedachte. 1 Korinthiërs 2:16

Daarom verzamelt het nieuwe hart negen deugden die het karakter van God identificeren.

Als een deugd van het nieuwe hart, heeft dit soort liefde in kwestie niets te maken met het bezittelijke, egoïstische, vleselijke gevoel dat zo geliefd, verafgood en geplant is in deze wereld. Integendeel!

De liefde, zoals de andere deugden van het nieuwe hart, is zoals die van het Eeuwige. Hij heeft de wereld zo lief gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Johannes 3:16

Dit soort liefde botst met de geliefde liefde van deze wereld. Zonder de transformatie die door de nieuwe geboorte voortgebracht wordt, is het onmogelijk dit te begrijpen.

Gods liefde was en is opofferend geweest. Het heeft niets met gevoel te maken.

Hij die liefheeft met het hart van de Geest van God offert voor zijn geliefde en andersom. Omdat de liefde, net als het geloof, opoffering vereist.

Hij die liefheeft wil niet trouwen om gelukkig te zijn, maar wil de geliefde gelukkig maken.

Hij die de Here Jezus Christus liefheeft, wil Hem behagen met een gedrag van offer..

Bisschop Edir Macedo

Stenen van het Altaar

De afgelopen dagen was ik in het heiligdom van de Tempel van Salomo en mediteerde ik over wat ik daar zag...