Boodschap

Onnutte dienaren?

“Hij bedankt die dienaar toch zeker niet, omdat hij gedaan heeft wat hem opgedragen was? Ik meen van niet. Zo moet ook u, wanneer u gedaan hebt al wat u opgedragen is, zeggen: Wij zijn ONNUTTE DIENAREN, want wij hebben slechts gedaan wat wij moesten doen.” (Lukas 17:9-10)

Hier zien we dat er onnutte dienaren zijn die de bevelen van hun meester alleen op grond van verplichting, plicht of angst om gestraft te worden gehoorzamen.

Maar is dit soort dienstbaarheid die God van ons verlangt?

Ik zal nooit de dag vergeten dat ik deze bijbeltekst voor het eerst las:

“Dien de HEERE met BLIJDSCHAP…” (Psalm 100:2)

Sindsdien probeer ik mijn Heer met blijdschap te dienen, zelfs tegenover de strijden, woestijnen en situaties. Is het gemakkelijk? Nooit geweest en het zal nooit zijn! Maar het is mogelijk en boven alles vereist door de Here God.

DIENEN IS GEHOORZAMEN EN GEHOORZAMEN IS DIENEN.

Gehoorzamen met blijdschap maakt het verschil. Wie van ons verheugt zich niet om te zien dat onze kinderen ons gehoorzamen met “blijdschap”? Zo laten ze ons zien dat ze vertrouwen hebben in wat we zeggen.

Deze blijdschap is te vinden in onze Heer, wanneer we Hem gehoorzamen of met blijdschap dienen. Laten we eens kijken naar het voordeel dat dit soort dienst of gehoorzaamheid ons brengt:

“Verheug u in de Here, dan zal Hij u geven wat u nodig hebt en waar u naar verlangt.” (Psalm 37:4)

Verheugen betekent genot, voldoening, plezier of blijdschap veroorzaken. Dus, we zouden dit vers als volgt kunnen schrijven:

“Heb plezier om de Heer te gehoorzamen of te dienen …”
“Wees tevreden om te gehoorzamen of te dienen in de HEER …”
“Heb blijdschap om te gehoorzamen of te dienen in de HEER …”

Het tweede deel van dit vers openbaart ons het buitengewone karakter van onze Heer: De Heer gehoorzamen en dienen met plezier, voldoening en vreugde, zorgt ervoor dat Hij de verlangens van ons hart schenkt.

Wat is de grootste wens van het hart van een “echte” dienaar van God? Auto, huis, geld, positie, herkenning? Nee! Hij kan zelfs toegang hebben tot al dat het leven aan hem geeft, maar niets zal voor zichzelf zijn, maar wel om God te dienen.

Eigenlijk wil hij alleen ‘zielen redden’. Daarom is het gegarandeerd dat God hem dit verlangen zal schenken. Zowel de dienaar als zijn Heer zullen tevreden zijn.

Het is goed om te zeggen dat een dienaar geen titel heeft (helper, pastor, bisschop of iets anders). De dienaar is degene die gehoorzaamt en daarom kunt u, die deze boodschap leest, beslissen om vanaf nu een dienaar van God te worden. Begin gewoon om Hem te gehoorzamen.

Met dank aan: Bisschop Randal Brito

Laat hier uw reactie achter.

Of vul het onderstaande formulier in.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden gemarkeerd met *