Lauw?

“Ik weet uw werken, dat gij noch koud zijt, noch heet. Waart gij maar koud of heet! Zo dan, omdat gij lauw zijt en noch heet, noch koud, zal Ik u uit mijn mond spuwen.” (Openbaring 3:15-16)

We lezen hier over 3 categorieën;

A: koud, B: heet en C:lauw.

Welke denken jullie dat het beste is? (Spoiler, het is in ieder geval geen C ;p).

Ik hoor sommigen al denken: “het vuur van het geloof moet altijd branden, koud zijn betekent dat het uitgedoofd is. Dus ik moet HEET zijn!” Hoewel dat waar is, is dit niet waar deze vers over gaat. Volg me even.

God zei: “waren jullie maar koud óf heet!”. En niet “waren jullie maar heet!” Dat betekent dat koud zijn ook een functie heeft. Het gaat dus niet over geloof, maar meer over inzet en functie. Ben je verrast?

Koud of lauw vuur bestaat niet. Denk bij dit vers dus niet aan vuur, denk aan haar tegenpool: water. Bijvoorbeeld: Na een lange dag werken en gezweet te hebben willen we allemaal tot rust komen met een warme douche. Wanneer we ontbijten willen we dat doen met een warme (hete) kop koffie of thee. Of wanneer we dweilen doen we dat ook met warm water.

Maar er zijn ook momenten dat we een koud zwembad induiken of een koud glas water of een andere drank drinken om af te koelen en om onszelf te verfrissen. Of zelfs ijs op een pijnlijke plek zetten om de pijn te verlichten.

Zie, koud zijn heeft ook zijn functie. Dat is waarom God het een of het ander wil. Wat is jullie functie? Hoe onderscheiden jullie jezelf? Dat vroeg Hij zich af in deze vers.

Omdat jullie dus niet koud of heet zijn zal ik jullie uit mijn mond spugen!” Want lauw water, wat heb Ik daar nou aan?

Wat is jouw eigen functie geweest? Waar heeft God jou voor kunnen gebruiken?

Want we kunnen niet allemaal hetzelfde zijn. Stel je voor dat je alles zou moeten doen met alleen koud of warm water… Het water zou niet altijd het gewenste effect hebben, alleen op een aantal dingen. Stel je nu hetzelfde voor met lauw water. In die situatie wordt niks meer goed gedaan…

Daarom gebruikt God voor sommige taken “warme mensen” en voor andere weer “koude mensen” maar lauwe mensen? In andere woorden, mensen die niet hun gehele kracht zetten waar God ze voor wil gebruiken, die kunnen net zo goed niets doen.

#Wiebenjij? 

Laat hier uw reactie achter.

Of vul het onderstaande formulier in.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden gemarkeerd met *