>
Bookmark to: Facebook Bookmark to: Twitter Bookmark to: Google Bookmark to: Myspace Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: Yahoo Bookmark to: StumbleUpon Bookmark to: Reddit Bookmark to: Digg

Steeds meer jongeren slikken antidepressiva

8c78e2647f94f0b8aa3567c07f1b1d83-1455090687

Jongeren grijpen steeds sneller naar antidepressiva, terwijl dat in veel gevallen niet werkt. Deskundigen luiden woensdagavond de noodklok in het onderzoeksprogramma Zembla.

Het belangrijkste antidepressivum is de selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI). Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen, die alle gegevens over medicijnen bijhoudt, kregen vorig jaar 17.000 mensen onder de 21 dat middel. Dat is veertig procent meer dan in 2007. Deskundigen lichten de stijging woensdag toe in Zembla. Volgens hen heeft de stijging te maken met de hervormingen van de jeugdzorg. Nu gemeenten daarvoor verantwoordelijk zijn, zouden hulpverleners het te druk hebben en sneller medicijnen voorschrijven, aldus de psychologen.

NADELEN
Antidepressiva zijn niet onschuldig: als je er eenmaal aan begint, is het lastig om er weer mee te stoppen en de pillen kennen veel bijwerkingen. Daarbij komt dat ze alleen werken bij heel ernstig depressieve mensen. Bij lichte en matige depressies werken placebo’s, gesprekstherapie of een rondje hardlopen net zo goed.

Volgens deskundigen heeft slechts een minderheid van de gebruikers een ernstige depressie. Veel artsen weten dit inmiddels, maar toch blijft het gebruik van antidepressiva stijgen. In 2015 is het aantal gebruikers van antidepressiva in Nederland in totaal gestegen met 2,7 procent. Maar liefst 1,15 miljoen mensen gebruiken het inmiddels.

Bron: metronieuws.nl

 

 

Niet meer depressief

10857730_1573671492865823_1812727653642733477_n

Ik hield heel veel van feesten en uitgaan, ik dronk veel en was een rokkenjager. Daarnaast was ik heel depressief, heel onzeker over mijzelf, ik bedroog mensen, was heel wantrouwig, ik gebruikte drugs en rookte meer dan 4 jaar.

De onzekerheid werd erger en op een gegeven moment had ik een minderwaardigheidscomplex, de depressie werd erger en ik stopte met werken omdat ik nergens meer zin in had. Hierdoor ben ik ook een jaar lang niet naar school geweest en kreeg ik een studievertraging.

Ik kwam naar de JvO en begon te leren welke stappen ik moest zetten om mijn situatie te veranderen. Kort daarna vond ik een stageplaats en kon ik mijn studie voortzetten. Mijn leven begon te veranderen. Ik begon te veranderen en ik kan nu echt zeggen dat ik plezier heb in het leven.

Ik heb geen drugs  of andere middelen meer nodig om mij goed te voelen, ik heb geen minderwaardigheidscomplex meer, ben nu een betrouwbaar persoon en er is geen sprake meer van een depressie.

Gaël Mbwete

Geef een reactie