>
Bookmark to: Facebook Bookmark to: Twitter Bookmark to: Google Bookmark to: Myspace Bookmark to: Del.icio.us Bookmark to: Yahoo Bookmark to: StumbleUpon Bookmark to: Reddit Bookmark to: Digg

Zon, sta stil!

unnamed-1“Waarom makkelijk als het ook moeilijk kan?” dacht iemand ooit een keer. Jozua heette hij.
In de bijbel lees je over talloze zegens en wonderen en dit keer zullen we even stilstaan bij een gebeurtenis waarvan zelfs de bijbel zegt dat het nooit is voorgekomen en ook niet meer zal voorkomen: een stilstaande zon en maan.

Je leest het goed, de zon en de maan die een hele dag op hun plek bleven staan. Ik zal even het achtergrondverhaal vertellen. Israël was op een veldtocht onder leiding van Jozua en aan de winnende hand. God zelf streed mee voor hen door grote stenen op de vijanden te werpen. In feite werden er meer vijanden gedood door de stenen dan door de Israëlieten zelf. Dat laat weer eens zien hoeveel God voor ons doet.

In ieder geval was er een moment gedurende de strijd waarop het donker begon te worden en de vijanden een kans zouden krijgen om te ontsnappen en dat is het moment waarop Jozua besloot om te vragen om iets wat, hoe zal ik het noemen, tegen elke vorm van logica in gaat.

De zon en de maan? De zon is het grootste object in ons zonnestelsel, hoe houd je dat tegen? Het is iets wat alleen kinderen kunnen verzinnen omdat ze niet beter weten, toch?

Ik zou er in ieder geval niet op gekomen zijn. Als ik nog een dag heb om te leren voor een examen of mijn huiswerk te maken en het niet af zal kunnen hebben is het laatste waar ik aan denk de zon en de maan laten stilstaan zodat ik langer de tijd heb om te leren. Mijn gebed is eerder dat God mij een makkelijke toets geeft, of dat die les uitvalt. De makkelijke weg dus, maar Jozua dacht niet zo. Hij wilde het doen op een manier waarop iedereen de macht van God zou zien en hij natuurlijk ook zijn geloof op een gekke manier kon uiten.

Ik vraag me af wat er door hem heen ging. Welke opties hij nog meer overwoog. Want ik zou God waarschijnlijk gevraagd hebben om meer en grotere stenen op het hoofd van mijn vijanden te gooien of hebben gevraagd of hij ze niet allemaal in een keer met de bliksem kon raken. Lekker makkelijk, snel en het laat geloof zien, toch? Want de dingen die ik gevraagd zou hebben gebeuren ook niet elke dag, maar dit is juist waar het interessant wordt.

God had het Jozua al makkelijker gemaakt door Zijn hulp en Jozua begreep daardoor dat God streed aan zijn zijde, maar hij alsnog zijn deel zou moeten doen. Hierdoor koos hij niet voor de makkelijkste weg.
God wilde dat Jozua moeite deed. Als God binnen een tel alle vijanden gedood had zouden we nooit kunnen praten over dit verhaal. Hij vroeg God zeker om iets groots, iets waardoor wij zien dat ondanks dat God heel veel voor ons doet, wij zelf de klus moeten klaren.

Door de zon en de maan stil te laten staan zei hij in feite: God, ik weet dat ik U om veel vraag, maar als U dit voor mij doet, dan doe ik de rest.

We mogen niet verwachten dat God alles voor ons doet. Want geloof maakt de dingen niet makkelijk, noch zorgt het ervoor dat God alles voor ons doet. Het maakt de dingen mogelijk en dit was een perfect voorbeeld daarvan.

Ga dus leren voor die toetsen, die stageopdrachten maken, naar die baan toe waar je totaal geen zin in hebt, ga achter je dromen aan. Want het geloof maakt het je niet veel makkelijker of leuker, maar het maakt het meer dan mogelijk en vergeet niet: God doet al zo veel voor ons, waarom zouden wij ons deel niet doen?

“Een dag als deze is er noch vroeger, noch later ooit geweest, waarop de Here zó iemands stem verhoorde…” Jozua‬ 10:14‬‬‬

Geef een reactie