De totale verandering

unnamedToen ik zes jaar oud was gingen mijn ouders uit elkaar, mijn moeder verliet ons en ik bleef met mijn vader achter. Dit had een enorm impact op mij waardoor ik niet meer kon slapen in het donker, ik was angstig en had veel haat in mijn binnenste. Als jong meisje was het gemis van mijn moeder groot. Naarmate ik opgroeide werden de problemen telkens erger. Ik begon een masker te dragen om mijzelf te beschermen tegen de buitenwereld.

De haat en irritatie in mij ging zo ver dat als iets niet naar mijn zin ging ik agressief werd. Toen ik tien jaar was wilde mijn moeder weer contact met mij, maar in mijn binnenste had ik haar nog niet vergeven. Door alle teleurstellingen hield ik mensen op afstand en leefde mijn leven geïsoleerd. Op jonge leeftijd werd ik moeder, de dingen die in mijn verleden gebeurden nam ik in mijn relatie mee en dat zorgde natuurlijk voor problemen.

Ik kon ’s avonds niet goed slapen, omdat ik last kreeg van hevige nachtmerries en heel erg bang werd. Ik was heel bang voor het donker, daarom sliep ik nooit zonder het licht aan. Mocht ik wakker worden en het licht was uit, dan werd ik onmiddellijk angstig. Men wist niks van mijn problemen af en op eigen kracht probeerde ik ze op te lossen maar het werkte niet. 22 jaar lang liep ik hiermee rond. Ik schaamde me er om aan mensen te vertellen dat ik nachtmerries had en niet zonder licht aan durfde te slapen.

Mijn moeder kwam als eerst naar het UKGR Centrum en nodigde mij uit om ook te komen. Het duurde even voordat ik besloot om op haar uitnodiging in te gaan. De directe manier van spreken, zonder eromheen te draaien, sprak mij enorm aan. Zodoende bleef ik komen. Ik leerde welke stappen ik diende te ondernemen om mijn problemen op te lossen. Ik deed wat mij geadviseerd werd en begon veranderingen op te merken. Zonder dat ik er erg in had sliep ik met het licht uit. Toen het mij opviel was ik verbaasd dat de verstikkende angst die ik voorheen voelde er niet meer was. En hij is ook nooit meer teruggekomen.

Vandaag de dag is mijn leven totaal anders en ben ik ook een totale andere vrouw. Na 22 jaar met het licht aan te slapen vanwege angst en nachtmerries slaap ik nu heerlijk, mij karakter dat voorheen bijtend en bot was is veranderd, ik heb nu geduld en empathie voor anderen en mijn huwelijk is totaal anders, mijn man en ik zijn nu heel gelukkig met elkaar. Deze transformaties vonden niet in één dag plaats, ik moest ervoor volharden.

Ik kan oprecht zeggen: Ik ben gelukkig!

Nydette Daal