unnamedEen kort overzicht van Abrahams relatie met God en we hebben de nodige elementen van het succes van zijn geloof.
Het leven van Abraham bestond niet alleen uit veroveringen zoals velen hebben gedacht. Hij werd door God gekozen om de meest belangrijke positie van een mens op zich te nemen: de zegen zelf te zijn. Ten opzicht hiervan zijn, zijn andere veroveringen, zoals een hoge leeftijd van 175 jaar kunnen bereiken, irrelevant.
Hij was de zegen zelf, wat niet wil zeggen dat hij vrij was van problemen. De problemen waren en zijn steeds de School voor de ontwikkeling van het geloof. Het gebrek aan deze ontwikkeling heeft ertoe geleid dat het geloof van de meerderheid van de christenen schipbreuk heeft geleden.
Abraham was de zegen, maar hij moest daarvoor de prijs betalen. Hij leerde in de woestijnen om door het geloof te leven. Bij iedere verdrukking moest hij volharden en elke volharding leidde tot een ervaring; en elke ervaring naar nieuwe hoop.
Abraham leerde dat hij, om de zegen te zijn, zou moeten offeren. Hij was gewend aan offeren, zijn hele leven was een offer. En de grens van zijn offer was zijn zoon. De pijn was enorm, maar niet ondraaglijk vanwege de gewoonte van zijn offerend geloof.
Is het offerend geloof niet de eis van de Here Jezus voor Zijn volgelingen?
“Toen zeide Jezus tot zijn discipelen: Indien iemand achter Mij wil komen, die verloochene zichzelf en neme zijn kruis op en volge Mij” (Matteüs 16:24).
En zou het het gebrek daaraan niet zijn wat de meeste “gelovigen” naar de hel heeft geleid?
Wat mij het meest bewondert in het leven van Abraham was dat hij het offer zelf was, en tegelijkertijd ook de zegen zelf was!
Er is geen andere manier!
Wie echt door het geloof wil leven moet voorbereid zijn om in offer te leven.
Leven uit geloof tot geloof betekent, leven van offer tot offer.
In de 51 jaar van leven met mijn Heer, kan ik het volgende getuigen: ik heb nooit een zegen veroverd op een gemakkelijke wijze. Mijn behoudenis, mijn huwelijk, mijn kinderen, persoonlijke prestaties, kortom, alles bevatte het effectieve deelname van het offer. Niet dat ik het leuk vond, nee! Ik offerde en blijf offeren, omdat ik geen andere uitweg zie…
“Hoort naar Mij, gij die de gerechtigheid najaagt, gij die de Here zoekt. Aanschouwt de rots waaruit gij gehouwen zijt, en de holte van de put waaruit gij gegraven zijt; aanschouwt Abraham, uw vader, en Sara, die u baarde; want Ik riep hem als eenling en Ik zegende hem en vermenigvuldigde hem” (Jesaja 51:1-2).
Bisschop Edir Macedo