Enkele tekenen die karakteriseren wanneer dit gevoel een persoon ziek maakt.

Heeft u ooit iemand horen zeggen dat hij ziek werd als gevolg van de liefde? In feite is dat waar. Dit gebeurt meestal met een aantal mensen, zonder dat ze zich beseffen hoeveel ze werkelijk lijden en wat de intensiteit is van deze pijn. Slapeloze nachten, uren zonder te eten, buikpijn, angst en rusteloosheid, zwetende handen en wankelende benen zijn een paar van de veel voorkomende symptomen die iemand die lijdt aan de liefde kunnen treffen.
“Toen ik een relatie met mijn vriend begon, werd ik uren voordat wij elkaar zagen zo onrustig en zenuwachtig dat ik niet at en hierdoor begon mijn maag pijn te doen en deze situatie ontwikkelde zich telkens. Na een tijdje bezocht ik een dokter om te kijken of alles in orde met mij was. Ik werd gediagnosticeerd met nerveuze gastritis, als gevolg van al die spanning”, herinnert Marcela Sara Viena zich, 21 jaar, studente lichamelijke oefening.
Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, of zal het op een dag zeker meemaken, dat zijn handen zweten, koud worden, gepaard met een zwaar gevoel, trillende benen, een droge mond, een onrustig hart dat tekeer gaat, maagpijn of een ander gevoel van angst en nervositeit. Maar dit alles is tijdelijk. Passie is iets dat invloed heeft op het menselijk lichaam, totdat de persoon eraan gewend raakt.
Volgens de neuroloog Andrew Palmini, lid van de Braziliaanse Academie van Neurologie (ABN), komen verschillende neurotransmitters en hormonen in het menselijk lichaam tot leven wanneer we verliefd worden en, zodoende, activeren ze een bepaald hersendeel. Als gevolg hiervan dient de persoon zijn eigen balans te herkennen.
“Een van de belangrijkste veranderingen in de hersenen is de activering van het hormoon dopamine, dat plezier veroorzaakt, en oxytocine, dat verantwoordelijk is voor het creëren van een band tussen de mensen. Als dopamine, per toeval, niet wordt vrijgegeven op het moment dat hij erg bezorgd is, zal het lichaam het zeker missen en beginnen de symptomen van een droge mond, hartkloppingen en angst, abrupt te stijgen. Het werkt net als onthouding”, legt de dokter uit.
Dat is wat er gebeurde met de schoonheidsspecialiste Edilene Gomes, 28 jaar, toen ze verliefd werd. Haar reacties varieerden van trillen, vergeetachtigheid, onoplettendheid tot zwakheid, vanwege zoveel leed. “Er was een tijd dat ik de hele dag alleen maar dacht aan het zien van mijn geliefde en ik zag niet in dat dit mij kwaad deed en ver hield van de mensen die van mij hielden, omdat ik geen tijd had voor niemand. Ik ging niet meer uit met mijn vrienden en zorgde niet meer voor mezelf”, herinnert zij zich.
Volgens Palmini is de tendens, dat na een verloop van tijd de hersens van de persoon wennen aan de gevoelens die de neurotransmitters, die passie veroorzaken, voortbrengen en zodoende zal het lichaam zelf een evenwicht zoeken voor de gevoelens en de liefde zal sterker worden of niet.”
“Passie is het gevoel dat het menselijk brein het meest activeert, daarom moet niemand proberen om het gevoel van vlinders in de buik te verminderen. Wie nog nooit verliefd is geweest, weet niet wat het ware leven is. Iedereen moet dat gevoel tenminste 1 keer krijgen”, concludeert de neuroloog.