Boodschap

De Kroon

“Een deugdelijke vrouw is de kroon van haar man, maar zij die hem beschaamd maakt, is als verrotting in zijn beenderen” (Spreuken 12:4).

We leven in een maatschappij waarbij kronen niets meer dan bruidsversieringen zijn geworden, en zodoende begrijpen wij niet zo goed diens belang en wat de kroon representeert voor een koning of koningin. Maar de ware betekenis van een kroon is macht en legitimiteit. Oftewel, (en dit is verbluffend) wil dit Bijbelvers zeggen dat een deugdelijke vrouw de macht en de legitimiteit van haar man is!

Waarom? Zou een man een deugdelijke vrouw aan zijn zijde nodig hebben om macht en respect van anderen te krijgen? Nee, niet per sé. Er zijn veel machtige en gerespecteerde mannen die niet het voorrecht hebben om getrouwd te zijn met een deugdelijke vrouw. De kwestie hier is dat de kroon, voor wie hem heeft, de LEGITIMITEIT is van deze macht.

Met andere woorden, alleen een man die getrouwd is met een deugdelijke vrouw verdient, in feite, deze MACHT!

En wat voor bijzonders heeft deze deugdelijke vrouw om haar man zoveel respect en waardigheid te doen verdienen?

Als u hoofdstuk 31 van Spreuken leest, dan zult u heel goed begrijpen wat haar zo bijzonder maakt, maar, in een notendop, is zij zeldzaam, respectabel, voorzichtig, discreet, sterk, gracieus, hardwerkend en Godvrezend. Niet slecht, toch?

Denk nu aan het tegenovergestelde van deze vrouw: zij is vulgair, respectloos, indiscreet, zwak, brutaal, lui en vleselijk. Daarom praat de rest van deze passage van Spreuken 12:4 dat zij die haar man beschaamd (het tegenovergestelde van deugdelijk) hem praktisch vernietigd.

Laten we weer over de deugdelijke vrouw praten. Wist u dat haar man gekend wordt onder de ouderlingen? Zonder haar zou hij nog een man in het midden van een menigte zijn, maar mét haar, is hij dé man!

En om dit goed af te sluiten, nu zult u beter Spreuken 18:22 begrijpen:

“Wie een vrouw gevonden heeft, heeft iets goeds gevonden, en de goedgunstigheid van de HEERE verkregen”

Deze deugdelijke vrouw, de kroon van haar man, is niet zomaar een vrouw, noch is zij overal te vinden, zij is een schat…die gezocht moet worden om gevonden te worden.

In geloof.

Met dank aan: Cristiane Cardoso

Laat hier uw reactie achter.

Of vul het onderstaande formulier in.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden gemarkeerd met *