3 Dingen waar u bevrijd van dient te worden

Toen Jezus op aarde kwam, was het bevrijden van mensen, een van Zijn belangrijkste missies.

Tijdens een van Zijn eerste keren in de synagoge las Hij de passage uit Jesaja waarin stond dat Hij onder andere in de wereld kwam om de vrijheid aan gevangenen te verkondigen (Jesaja 61).

En toen Hij zich onder de gevangenen bevond, zei Hij: “Wanneer dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult gij werkelijk vrij zijn.” (Johannes 8:36). Want velen denken dat ze vrij zijn, maar ze zijn gevangenen. Het is een valse vrijheid. Hij leerde tussen de regels door dat er valse vrijheid en ware vrijheid bestond (en ware vrijheid is wat Hij geeft).

Velen zeggen in hun jeugd: “Ik doe wat ik wil en ik maak mijn eigen beslissingen”. En in de zoektocht naar deze vrijheid wordt de persoon bijvoorbeeld een slaaf van een verslavingen of van seks. De persoon wordt een slaaf van deze levensstijl. Zij zegt bijvoorbeeld tegen haar ouders: “Ik ben vrij”. Zij wordt een slaaf van haar vrienden, die haar drugs en slechte dingen aanbieden. Zij onderwerpt zich aan de wil van haar vrienden, omdat zij de communicatie met haar familie heeft verbroken. Nu wil en kan zij niet door haar vrienden worden afgewezen, omdat zij anders terug moet naar haar ouders. Dit is valse vrijheid.

Wat houdt mensen gevangen? Laten we eens kijken naar de drie belangrijkste situaties waar de Here Jezus voor kwam om ons te bevrijden:

1) Het gevoel van vrijheid zorgt ervoor dat u een slaaf wordt van uw verlangens. Uw eigen wil kan u tot slaaf maken. Wanneer u volgt wat u wilt, wordt u een slaaf. We weten niet goed, hoe iets te ‘willen’. We verlangen naar wat goed is, maar we verlangen ook naar wat slecht is. Onze eigen wil is tegen ons. Bijvoorbeeld: u wilt graag eten wat slecht voor u is. De dokter zegt dat er een risico is op diabetes, maar als u het eten ziet, kunt u het niet laten. Ons verlangen is tegen ons. Hoeveel mensen worden verliefd op iemand die niets met hen te maken heeft (het is iemand die getrouwd is of die geen goed mens is) maar toch gaan ze ervoor. De persoon weet dat het slecht zal aflopen, maar het hart vraagt ernaar en begint toch aan de relatie. Als u uzelf wilt bevrijden van uw eigen wil, kom dan tot God en zeg: “Heer, Uw wil geschiede en niet de mijne”.

2) Religie. Helaas maakt religie ook slaven. Ik heb het over alle religies, omdat ze gecreëerd werden door de mens. Mensen hebben de behoefte om te geloven (hetzij in de wetenschap of in zichzelf). De duivel heeft veel religies gecreëerd en maakt mensen daarmee tot slaaf. De persoon plaatst de religie boven God. En de Here Jezus kwam om ons daarvan te bevrijden. Het moment dat Hij zei dat we vrij zouden zijn, is precies tijdens het moment dat Hij in een verhit debat zat tegen de religieuze mensen van die tijd.

3) De Here Jezus kwam ons bevrijden van onze zonden. Mensen zijn geprogrammeerd om te zondigen. U hoeft een kind niet te leren zondigen. Op 3-jarige leeftijd liegt een kindje al om haar vader en moeder te misleiden en onder de straf uit te komen voor iets dat is gebeurd. De zonde zit in ons DNA. Als u uzelf niet bevrijdt, zult u leven om uw zonde te dienen. En er is een bonus: vrij zijn van satan, die de mensheid zo tot slaaf maakt. Ga dus op zoek naar een ontmoeting met de Bevrijder, die de Here Jezus is.

Bisschop Renato Cardoso