DE ERGSTE LEUGEN IS DE HALVE WAARHEID

De ergste leugen is niet de openlijke leugen. De ergste leugen is de halve waarheid. Het is een verfijnde leugen net als een wolf in schaapskleren. Het trekt aan, omdat er een kern van waarheid in zit. Maar vaak accepteren mensen de halve waarheid als een hele waarheid en nemen ze een zeer giftige leugen mee naar huis. En dit gebeurt vaak, omdat ze de hele zaak niet goed afwegen (zoals degenen die een boek op zijn kaft beoordelen).

De duivel werkt meer met halve waarheden, omdat regelrechte leugens heel erg opvallen.

De Bijbel zegt:

“Geen wonder ook! Immers, de satan zelf doet zich voor als een engel des lichts.” (2 Korintiërs 11:14).

De duivel is gespecialiseerd in bedrog en om goed te kunnen bedriegen moet er een beetje waarheid in de leugen gebruikt worden. Daarom is het ergste bedrog, het bedrog dat samenkomt met een Bijbelvers. En de slachtoffers zijn normaal gesproken of onoplettende mensen (die niet dieper graven op zoek naar de waarheid) of degenen die willen horen wat hen bevalt. Er zijn anderen die een bevestiging willen van hun vooroordelen en/of neigingen. Als iemand bijvoorbeeld de Here Jezus probeert te volgen, zal de duivel hem voorstellen aan een ‘prediker’ van het Woord van God, die hem/haar precies zal vertellen wat de persoon wilt horen.

Ik weet nog dat ik als tiener geschokt was toen ik las:

“Maar Ik zeg u: Een ieder, die een vrouw aanziet om haar te begeren, heeft in zijn hart reeds echtbreuk met haar gepleegd.” (Matteüs 5:28)

Stelt u zich een tiener voor, waarvan de hormonen erg actief zijn en dit opeens hoort. Ik begon toen de Bijbel door te nemen en ging naar een evangelische boekwinkel om het onderwerp te onderzoeken. Ik wilde een predikant vinden die mij zou vertellen dat wat mijn vlees graag deed, oké was. In die tijd was het echter niet zoals vandaag de dag (een tijdperk waarin er veel ‘predikanten’ op internet te vinden zijn). Ik vond alleen predikanten die het Woord van God bevestigden. En ik moest een keuze maken tussen mijn eigen wil gehoorzamen of die van de Here Jezus.

Vele mensen willen niet veranderen, ze willen niet geconfronteerd worden, maar God beweegt in ons. Hij verandert wat in ons is, Hij wijst ons op wat er mis is, Hij daagt ons uit en roept ons op om te veranderen. Iedereen die in het Woord van God alleen de “aangename” delen wilt lezen, creëert dus een religie voor zichzelf.

Het Woord van God zegt:

“Want er komt een tijd, dat (de mensen) de gezonde leer niet (meer) zullen verdragen, maar omdat hun gehoor verwend is, naar hun eigen begeerte zich (tal van) leraars zullen bijeenhalen” (2 Timotheüs 4:3)

Ik geloof dat we deze tijd al bereikt hebben. Halverwege de jaren tachtig, toen ik me bekeerde, vond ik geen ‘leraren’ die zeiden wat ik wilde horen, maar vandaag wel. We bevinden ons al in de tijden waar Paulus de jonge discipel Timotheüs op wees.

Wees voorzichtig met de halve waarheid, want als u die zult volgen tot uw dood,  zal u de waarheid pas ontdekken wanneer het al te laat is.

Bisschop Renato Cardoso