Heeft u vandaag de zon zien opkomen?

Elke ochtend presenteert ons een lege pagina, een kans om alles nieuw en anders te maken. Vandaag is een nieuwe dag. Deze ochtend biedt ons de mogelijkheid om iets anders te doen. Profiteer van deze kans!

“Het zijn de gunstbewijzen des Heren, dat wij niet omgekomen zijn, want zijn barmhartigheden houden niet op, elke morgen zijn zij nieuw, groot is uw trouw!” (Klaagliederen 3:22,23).

God hernieuwt Zijn genade elke ochtend. Elke dag geeft Hij een kans aan de mensheid en aan u. Wij hebben de neiging om dingen uit het verleden mee te nemen (de goede, maar vooral de slechte). Het maakt niet uit wat u heeft gedaan, het belangrijkste is wat u vandaag zal doen. Het goede dat u toen deed, was nuttig voor die tijd. Heeft u de dingen altijd goed gedaan? Heel goed, maar u moet het wel blijven doen. Het goede van gisteren was voor gisteren.

Wij dragen het slechte verleden meer met ons mee dan het goede, omdat slechte herinneringen en gebeurtenissen traumatischer zijn. Elk verleden dat we meebrengen, zorgt ervoor dat we vastzitten in het heden en de toekomst. Misschien straft en veroordeelt u uzelf – het verleden heeft de neiging ons te veroordelen door te zeggen: “Waarom deed u dat? U bent veroordeeld omdat u zo leeft”

Maar God is anders. Hij zei tegen de vrouw die op overspel betrapt was: “ga en zondig niet meer” (Johannes 8:11). Hij bleef niet praten over haar leven. Als zij daar wegging en doorging met het overspel, was dat haar probleem. Maar als zij zich bekeerde, werd ze door Gods genade getroffen en werd ze gered.

Er komt dus geen einde aan Gods genade zolang er een morgen is. Het is waar dat op een dag het einde zal komen, maar er is genade als vandaag de dag voor u is aangebroken.

Elke ochtend kijk ik naar de lucht en prijs ik God voor de genade, voor de vrijgevigheid die Hij ons geeft.

Als u Gods genade verspilt, word u vernietigd door uw eigen keuze. Als u echter de manier waarop u handelt en denkt verandert, zult u vrede, vergeving en de kans ontvangen om verder te gaan en opnieuw te beginnen.

Bisschop Renato Cardoso