Ik weet wat u heeft gedaan…

Fouten, zonden en mislukkingen zijn als magneten van pijn en leed. Als u ze niet wegdoet, maken ze van u tot een slaaf en zorgen ze ervoor dat u zal uitdrogen. Het is dus beter de fouten, de zonden en de mislukkingen te confronteren en de realiteit bloot te leggen, voordat ze u zullen onthullen en u nog veel meer beschaamd zal worden.

In de Heilige Schrift wordt ons een zeer belangrijke waarschuwing gegeven:

“[…] weet dan dat uw zonde u zal vinden!” (Numeri 32:23).

Dit is een waarschuwing, zowel voor de mensen die nog niet in de zonde zijn gevallen, als voor degenen die al gevallen zijn. Het is niet Gods bedoeling om te veroordelen, maar om te redden. God heeft geen plezier in de dood van de goddelozen. Hij offerde Zijn Zoon op om mensen te bevrijden van de hel. En daarom waarschuwt Hij: “uw zonde zal niet voor altijd verborgen blijven”. 

De zonde is niet iets waaraan u uzelf wilt vasthouden. “Niemand gaat dit weten. Ik ga het tegen niemand zeggen.” Onlangs hebben wij gehoord over een geval van een man die overspel heeft gepleegd. Hij had het niet verwacht, maar van het een kwam het ander. Maanden gingen voorbij en hij maakte een afspraak met een vrouw en viel in de zonde, maar daar bleef het niet bij hij voelde zich heel erg slecht. Hij leek op David toen hij in de zonde viel met Bathseba. Hij was als een patiënt die altijd naar de dokter ging, maar nooit ontdekte wat hij had. Zijn geweten was zijn lichaam aan het straffen. Er is geen vrede voor degenen die in de zonde leven. De waarschuwing is: laat dit niet met jullie gebeuren.

Dus, als u verleid wordt om plannen te maken om meer geld te verdienen, weet dat God u waarschuwt. U kunt de zonde niet voor altijd verborgen houden. Er kwam een moment dat het lichaam van die man het uitschreeuwde. Ook al gaf hij de fout met zijn mond niet toe. De zonde heeft hem ontdekt. ‘De perfecte misdaad’ bestaat niet. Misschien komt niemand er zelfs achter, maar ten minste drie mensen weten het: u, God en de duivel. En hoe zit het dan met Goddelijke rechtvaardigheid? U gaat niet kunnen ontsnappen aan uw geweten. We kennen satan ook wel als de “aanklager”, hij beschuldigt uw geweten. En u weet dat als u sterft, u naar de hel gaat, omdat u nog in de zonde leeft. De persoon raakt zo verstoord dat het als een voorproefje van de hel voelt. De duivel laat niemand zondigen zonder later de rekening te moeten betalen.

Er is maar één uitweg voor u die al in de zonde is gevallen. Ontdek de zonde voordat deze u ontdekt. Ontmasker het, voordat het u ontmaskert. Zoals David zei: 

Mijn zonde maakte ik U bekend, mijn ongerechtigheid bedekte ik niet. Ik zei: Ik zal mijn overtredingen belijden voor de HEERE. En Ú vergaf mijn ongerechtigheid, mijn zonde” (Psalmen 32:5). 

Laat dus zien dat er nog een spoor van karakter is in u. Bereidheid om het goede te doen door het te belijden. Aan de andere kant zal de schaamte groot zijn, wanneer uw zonde ontdekt wordt.

Wat wilt u: schaamte of verlossing?

Bisschop Renato Cardoso