Dode vlieg

“Een dode vlieg doet de zalf van de zalfbereider stinkend gisten. Zo doet ook een kleine dwaasheid met kostbare wijsheid en eer.” (Prediker 10:1)

De les die uit deze boodschap kan worden geleerd, is dat de kleinste de grootste kan verslaan. Iets onbeduidends kan grote dingen doen verliezen. Een stier, een paard en zelfs een dode hond trekken de aandacht. Maar wie geeft er om een ​​dode vlieg?

Dode vliegen zijn dingen die voor onze ogen onopgemerkt blijven. Bijvoorbeeld: In het verleden, bij het maken van parfums, verliep het proces erg traag. Het proces kostte maanden tot zelf jaren om te creëren. In het geciteerde vers liet de parfumeur de essence voor een lange tijd in een vat rusten. Maar hij merkte niet op niet dat een kleine vlieg het vat binnenkwam en stierf.

Iets zo kleins viel in erin en maakte het effect ongedaan! De man was onzorgvuldig en al zijn werk raakte verloren. Wat een les!

We hebben dit gezien bij veel jongeren die er drieëntwintig jaar over doen om onderwijs te volgen om “waardige mensen” te worden. Maar een gesprek van vijf minuten met een drugsdealer, in de toilet van de school, verspilde die drieëntwintig jaar!

Huwelijken van vijfentwintig jaar die worden vernietigd door een avontuur van vijf minuten!

Hoe lang duurt het om een ​​reputatie op te bouwen? Een meisje dat er achttien jaar van droomde om goed te trouwen, met al dat pracht en praal, kan alles verspillen in een eenvoudig gesprek met een ‘bedrieger’.

Is het u opgevallen dat we van niemand ‘gezondheid’ krijgen? Probeer nu binnen te blijven met iemand die griep heeft.

Er is een verhaal over een slangentemmer. Hij was een circusman en hij kreeg een slang die zo klein als een vinger was. Hij heeft hem jarenlang getemd.Toen het moment van de optreden aanbrak, wikkelde de slang zich om zijn lichaam, en op bevel zorgde hij er onmiddellijk voor, dat hij zichzelf los maakte van zijn eigenaar.

Maar op een dag ging er iets mis: de slang gehoorzaamde de man niet en hij kreeg moeite met ademhalen. De slang kneep… en kneep, totdat de zaal geluiden hoorde van botbreuken… hij was dood!

Het grote gevaar is dat u speelt met hetgeen waarvan u weet dat schadelijk voor uw leven is! Het grote gevaar is te denken dat u elk moment kunt stoppen, dat alles onder controle is!

De man in het verhaal had de gelegenheid om de slang te doden toen hij nog aan zijn vingers zat. Maar hij deed het niet, hij gaf haar te eten, hij speelde met haar! En op het einde werd hij vernietigd.

Mijn vriend, sluit geen tegemoetkomingen! Op geen enkel moment leert de Bijbel ons om te vluchten – behalve met betrekking tot onze oude natuur: “Vlucht voor de prostitutie”, “vlucht voor onreinheid”, “vlucht voor de hartstochten van de jeugd” – Zoals de adviezen van Apostol Paulus zeggen.

In het Hebreeuws is dwaasheid ook domheid, wat “onzin” betekent.

Zet geen jarenlange dienst aan Jezus, onze Heer, op het spel. Kleine onzin dingen kunnen uw behoudenis in gevaar brengen.

Een parfum potje kan een dode vlieg niet geurend maken, maar een dode vlieg kan al het werk bederven.

Zoals Paulus zegt:

“Een beetje zuurdeeg doorzuurt het hele deeg.” (Galaten 5:9)

Denk hierover na!

  • Met dank aan: Bisschop Fernando Souza