Minnaar van uzelf

“Stel u zo snel mogelijk welwillend op tegenover uw tegenpartij, terwijl u nog met hem onderweg bent; opdat de tegenpartij u niet misschien aan de rechter overlevert en de rechter u aan de gerechtsdienaar overlevert en u in de gevangenis geworpen wordt.” (Mattheüs 5:25)

In dit vers gebiedt onze Heer SNEL verzoening, terwijl de persoon nabij is (“op weg met hem”).

De overlevering aan de “rechter, officier en gevangenis” toont de ernst van de daad van het koesteren van wrok.

Maar waarom blijven zovelen, die zich er zelfs van bewust zijn dat het niet willen vergeven iets is dat buitengewoon schadelijk is voor zowel het lichaam als de ziel, vasthouden aan deze fout?

Degenen die niet vergeven, zijn “liefhebbers van zichzelf”, omdat ze hun redenen niet willen opgeven. Deze persoon beschouwt redenen om te haten en te genieten van de wond van wrok belangrijker dan alle redenen om te vergeven.

Diep van binnen plaatst iedereen die het Woord van God kent en een wrok tegen iemand koestert, zijn rechten en meningen erboven.

Daarom zei de Here Jezus dat Zijn vergeving afhankelijk is van de vergeving die wij aan anderen bieden. Dit is de enige manier voor de mens om uit zijn koppigheid te komen en te stoppen met het vleien van zijn rechtvaardigingen voor haat.

• Met dank aan: Núbia Siqueira