“Zo zal het onder u niet zijn…”

Hoewel het niet mogelijk is om autoriteit en leiderschap volledig te scheiden, geloof ik niet dat dit de manier is.

Op een gegeven moment waarschuwt Jezus tijdens Zijn bediening Zijn volgelingen om een positie van autoriteit niet te verwarren met een oproep om te leiden.

“En toen Jezus hen bij Zich geroepen had, zei Hij: U weet dat de leiders van de volken heerschappij over hen voeren, en de groten macht over hen uitoefenen. Maar zo zal het onder u niet zijn; maar wie onder u groot wil worden, die moet uw dienaar zijn; en wie onder u de eerste wil zijn, die moet uw dienaar zijn, zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.” (Mattheüs 20:25-28)

Omdat ze het gevaar liepen deze fout te maken, maakte Jezus plotseling een onderscheid tussen hoe Hij wilde dat zij zouden leiden en de manier waarop dingen normaal in de wereld werken.

“Zo zal het onder u niet zijn”, zei Jezus (Mattheüs 20:26)

Maar wat betekent dit “zo zal het niet zijn” met betrekking tot het leiderschap waarnaar Jezus verwijst? Het is het type leider die autoriteit zoekt voor zijn eigen persoonlijke belang.

Jezus beweert integendeel dat de beste leiders, degenen die Zijn visie van leiderschap omarmen, als dienaren zullen leiden die zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en zullen reageren op een goddelijke OPROEP.

Wilt u de leider van het “Zo zal het onder u niet zijn” zijn? Ik hoop het van wel.

Ik weet hoe het voelt en ik ken de sensatie om de wapens van de autoriteit te gebruiken om mensen in beweging te brengen, maar Jezus vertelt ons dat er een andere manier is, een betere manier.

Zelfs als u autoriteit en een leidende positie heeft, hoeft een inspirerende leider geen gebruik te maken van die autoriteit.

Het type leider “zo zal het onder u niet zijn” leert dat er manieren zijn om invloed te zaaien en vertrouwen op te bouwen.

Jezus vertelt ons dat dit een krachtigere manier is om te leiden en dat we het met of zonder autoriteit kunnen uitoefenen.

Wat doet u vandaag om invloed te zaaien?

Autoriteit is geen leiderschap. Invloed is wel leiderschap.

God zegene jullie!

Met dank aan: Bisschop Carlos Alberto Pinho

 

Stenen van het Altaar

De afgelopen dagen was ik in het heiligdom van de Tempel van Salomo en mediteerde ik over wat ik daar zag...