Geestelijke koudheid: Hoe kunt u het overwinnen?

De automatische piloot kan de vernietiging van uw geestelijk leven zijn geweest. Maar er is een manier om de leiding weer terug te nemen en te overwinnen

Heeft u zich al ooit geestelijk “koud” gevoeld of voelt u zich geestelijk “koud”? Heeft u, om het zo maar te zeggen, een “geestelijke griep” gehad?

Heeft u geen zin meer om de Bijbel te lezen, te bidden, naar de kerk te gaan, te vasten of na te denken over de dingen van God? Alles wat met Hem te maken heeft, motiveert u niet meer. Maar wat u wel motiveert zijn alle dingen die tegenover het geloof staan, wat met deze wereld verbonden is, met wat vleselijk en stoffelijk is, dat motiveert u wel. Met andere woorden: sport, films, games, series, roddels, beroemdheden, muziek, feesten en al het andere. Deze dingen interesseren u, maar u raakt ontmoedigd door de geestelijke dingen.

Hoe is dit gebeurd? Veel mensen realiseren zich niet dat ze op de “automatische piloot” staan. Wanneer de piloot een bepaalde hoogte bereikt, activeert hij de automatische piloot, waardoor het vliegtuig in die modus blijft. Mensen komen, na een overwinning, of wanneer het goed gaat, in deze geestelijke koudheid terecht. Ik heb nog nooit iemand geestelijk koud zien worden, in het midden van een storm. Wanneer de problemen komen, knielen wij, gaan we naar de kerk en worden wij wakker in de nacht. Maar wanneer de zee kalm is en de lucht blauw is, denken we dat alles goed komt en stoppen we met doen wat we tijdens de storm deden. En zonder dat u het door heeft, gaat uw geestelijke immuunsysteem omlaag. De neiging is dan om te gaan relaxen in het geloof. 

Als u een lage immuniteit hebt, zoals ook in het lichaam gebeurt, bent u kwetsbaar voor elk probleem. Op het moment dat uw immuniteit laag is, kan het gebeuren dat iemand u verkeerd aankijkt en u dat niet kunt loslaten. Terwijl u in andere tijden het zou laten gaan en zou zeggen: “God zegene deze persoon”.

Het is zoals er geschreven staat:

“Daarom, wie denkt te staan, laat hij oppassen dat hij niet valt.” (1 Korintiërs 10:12).

We moeten allemaal alert blijven op wat om ons heen gebeurd. Maar wat kunt u doen als u geestelijk koud bent? Er zijn twee vijanden. De ene heet ‘schuldgevoel’. U werd onzorgvuldig met uw geestelijk leven en daarom voelt u zich schuldig. “Ik heb niet gebeden, dus God is vast niet tevreden met mij.” Ik herinner me een persoon die in deze situatie zat en zij zei: “Wanneer ik denk aan bidden, de Bijbel lezen en naar de kerk gaan, komt er een stem die zegt: ‘is dit het moment dat u wilt bidden? Nu u een probleem hebt, wilt u God zoeken? Toen het goed ging, wilde u niet. God zal u niet horen.” En hieraan worden de zonden toegevoegd die u beschuldigen. Los van dit, zijn er ook nog de zonden die hen beschuldigen. Schuldgevoel weegt dus zwaar, waardoor er een blokkade in de persoon ontstaat.

Het is de moeite waard om te bedenken dat de verloren zoon een strijd moest voeren om terug te keren naar huis (Lukas 15:11-32). “Ga ik terug of ga ik niet terug? Mijn vader zal vast woedend zijn, als hij erachter komt dat ik de hele erfenis heb uitgegeven.” Hij had een interne strijd. Maar uiteindelijk keerde hij terug naar zijn vader en zei: “Ik heb niet het recht om als uw zoon genoemd te worden, dus accepteer mij onder uw dienaren.” Hij zette zichzelf beneden. En zijn vader wreef het niet in zijn gezicht. De vader was blij en rende naar hem toe. De vader gaf een feestje.

Dus als u nu geestelijk koud bent, met schuldgevoelens, denk dan niet dat God slecht over u denkt. De duivel is degene die u beschuldigt. God zal zeggen: “Mijn zoon, nu praat je tegen mij”.

Het tweede punt is ‘gebrek aan wil’. U zegt: “Ik heb geen zin om te bidden en naar de kerk te gaan”. We leven niet volgens onze gevoelens, we leven volgens ons geloof. In eerste instantie zullen we het doen zonder er zin in te hebben. Als u de Bijbel las en het niet begreep, dient u door te lezen. Als u naar de kerk ging en niks hebt gevoeld, dient u te blijven gaan. U bent koud geworden omdat u op een gegeven moment uw eigen ding bent gaan doen.

Bisschop Renato Cardoso